چشم جنگ
از جمله مشکلاتی که افراد از جنگ برگشته دارند این است که نمیتوانند خودشان را با اجتماع وفق بدهند و به طور عادی زندگیشان را ادامه دهند. در برخی موارد افراد مشکلات روانی پیدا میکنند و گاهی دست به خودکشی یا کشتار مردم میزنند.
این موضوع سوژهای است که در بسیاری از فیلمهای هالیوود نشان داده شده و اکثرا آمریکاییهایی به تصویر کشیده میشوند که با سابقه حضور در جنگ عراق و ویتنام وقتی به جامعه خودشان بر میگردند یک پیوند پس زده و وصله ناجوری هستند که امکان جدا کردن فکر و روان خودشان را از جنگ ندارند.
در سریال true detective فصل سوم، با سرباز کهنهای روبرو هستیم که بعد از جنگ با شغل جمع کردن ضایعات یک گوشه زندگی میکند، زنش با دو کودکش ترکش کردهاند و در انزوا زندگی افسردهگونهای را میگذراند. در ادامه جامعه نیز به این فرد تهمت قاتل کودکان و بچه باز میزند و چندین بار نیز از طرف دیگران کتک میخورد و تحقیر میشود. حاصل چنین وضعیتی روان گسیختگی فرد و دست زدن به یک کشتار میشود.
مستندی دیشب دیدم به اسم چشم جنگ با کارگردانی یوسف حاتمی کیا که درباره عکاسی است به نام سعید صادقی که پس از گذشت سالها از جنگ به دنبال صاحبان عکسهایی که گرفته میگردد تا پیدایشان کند و عکس جنگشان که روی تخته شاسی چاپ شده را دستشان بدهد و دوباره ازشان عکس بگیرد. تمام حالات این فرد را که در طی مستند ۱ ساعته نگاه میکنیم یک آدمی است که جسمش را از جنگ آورده ولی روحش را در آن جا، جا گذاشته و هنوز با گذشت سالیان زیاد نمیتواند خودش را از جنگ جدا کند. پیشنهاد میکنم این مستند را تماشا کنید.
- ۹۹/۰۵/۳۱
یعنی میگین رزمندههای ما، شبیه رزمندههای امریکایی هستن؟
علت جنگیدن وهدف و روش جنگیدن و ... در حالات آیندهی این رزمندگان، تفاوتی نداره؟